ЧистоФЕСТ «Чистий берег Дінця»: врятуймо нашу річку від сміття!

ЧистоФЕСТ «Чистий берег Дінця» вже п’ятий рік поспіль покликав друзів на масштабну ЕКОтолоку у Святогірську. 19 вересня 2020 року його учасники долучились до мільйонів ЕКОактивних людей в усьому світі, що в третю суботу вересня вийшли на Всесвітній день прибирання (World Cleanup Day) та Міжнародний день чистих берегів (International Clean Beach Day).

Організатори ЧистоФЕСТу – Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів та громадська організація «Сіверський Донець – відродження» запропонували його учасникам очистити від сміття святогірський берег Сіверського Дінця – найбільшої річки Сходу України та основної водної артерії Донбасу. І своїми реальними діями привітати наш Донець зі святом – Днем Сіверського Дінця, що відзначається 21 вересня.

А тих, хто не мав змоги долучитись до ЕКОтолоки у Святогірську особисто (через відстань чи карантинні обмеження), закликали вийти цього дня до улюбленого місця відпочинку чи просто найближчої водойми, де зазвичай відпочивають «любителі природи», і провести своє «велике прибирання».

Адже через низьку ЕКОкультуру відпочивальників по берегах водойм у великій кількості зустрічаються пластикові і скляні пляшки з-під напоїв, вологі серветки, одноразовий посуд, обгортки з-під їжі та тютюнових виробів, целофанові пакети і консервні бляшанки, іноді трапляються залишки зношеного одягу та взуття, дитячі підгузки, гумові вироби і цьогорічний тренд – медичні маски. Окрім суто естетичного недбальства, усе це сміття має неабиякий шкідливий вплив на довкілля і в тому числі на водні ресурси.

Фотографії ДО та ПІСЛЯ прибирання було запропоновано викладати до соціальних мереж із хештегами #ЯприбравТвояЧерга, #ЧистийБерегДінця, #ЗробимоУкраїнуЧистоюРазом або #МіжнароднийДеньЧистихБерегів, щоб не тільки показати масштаби цьогорічного ЕКОівенту, але й спонукати інших до добрих справ на благо природи і кращого майбутнього.

Цьогорічний ЧистоФЕСТ «Чистий берег Дінця», як і сотні інших великих і малих прибирань по всій Україні, пройшов під егідою Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України за сприяння обласних державних адміністрацій. А представники Міндовкілля здійснили польові виїзди на місця проведення наймасштабніших ЕКОакцій, щоб практично підтримати ЕКОактивістів та власноруч прибрати береги водних артерій держави.

На ЕКОтолоку до Святогірська завітав заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький. Звертаючись до учасників ЧистоФЕСТу «Чистий берег Дінця», він висловив сподівання, що після такої масштабної акції «наша країна стане трохи чистіше».

Прибирати за собою, викидаючи сміття до смітника, а не залишати його на місці свого відпочинку закликали всіх і учасники прибирання. Адже тільки так можна попередити забруднення водойм та лісових масивів побутовими відходами і подбати про наше спільне майбутнє вже сьогодні!

За підсумками ЕКОтолоки у Святогірську: прибрано близько 5 км прибережної захисної смуги уздовж лівого берегу Сіверського Дінця, зібрано майже півтонни сміття, участь у заході взяли понад 150 осіб. Про велике прибирання берегів у масштабах всієї країни читайте на вебсайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Кожен з учасників заходу отримав пам’ятну наліпку «#ЯприбравТвояЧерга» та мав можливість побачити талановиті виступи творчих колективів Слов’янська з нагоди Дня Сіверського Дінця 2020.

Організатори щиро вдячні усім, хто долучився до ЕКОтолоки в рамках ЧистоФЕСТу «Чистий берег Дінця» 2020, а саме:

представникам Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України, Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації, Святогірської міської ради, Маяківської сільської ради, Державної екологічної інспекції в Донецькій області, Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області, ГУ Держпраці в Донецькій області, ГУ Держгеокадастру, Комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби Донецької області, Комунальної установи «Обласний центр соціальної психологічної реабілітації», Національного природного парку «Святі Гори», Регіонального ландшафтного парку «Краматорський», Слов’янського лісового господарства, Слов’янського хіміко-механічного технікуму, Святогірської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату № 12, Святогірської ЗОШ, Богородичанської ЗОШ, Дитячого будинку сімейного типу – родині Сербіних, Громадської спілки «Екологічна асоціація «ЕКОсистема», ГО «Чарівні Руни», ГО «Сіверський Донець – відродження», молодіжної ГО «Слов’янськ ЕКОхаб», ГО «ЕКО Слов’янськ», ТО ФК «ТОР», ВП «Стрекоза», ФОП Кирик ВВ, ФОП Яценко АВ, ФОП Роік АС та іншим небайдужим громадянам, а також учасникам концертної програми – вокальній студії «Соната» (керівник Олександр Куриленко), вокальному колективу «Open art» (керівник Інна Куриленко), театральному класу Слов’янської школи мистецтв (керівник Марина Шевельова).

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…