Чим забруднений Сіверський Донець?

Річка Сіверський Донець забезпечує водою 94 % населення Сходу України. Аби дослідити її якість та отримати дані для розробки стратегічного плану покращення стану вод у басейні Сіверського Дінця у 2018 році проведено скринінг забруднюючих речовин.

Дослідження виконано у рамках проєкту ОБСЄ в Україні, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Для скринінгу відібрали 8 проб води та 3 – риби. Зразки перевірили на вміст 2400 пріоритетних забруднювачів та 2900 підозрюваних нецільових (за припущенням). Перелік цих речовин визначений наказом Міндовкілля: https://bit.ly/30tq505

Результати показали перевищення пестицидів, фармпрепаратів та важких металів. Усього виявлено 60 забруднювачів. Для подальшого моніторингу визначено 17 специфічних забруднювачів, які становлять потенційну загрозу для екосистем в Сіверському Дінці. Це 9 синтетичних речовин, 7 важких металів та 1 показник сольового складу.

У 2020 році лабораторія моніторингу вод Східного регіону, що у Слов’янську, досліджувала вміст 10 специфічних забруднювачів у басейні Сіверського Дінця. Це важкі метали, пестициди та показник сольвого складу. Моніторинг проводився у 72 пунктах.

Що ж показали спостереження?

Дослідження підтвердили, що хімічний склад води залежить не лише від природних факторів, а й від скидів стічних та високомінералізованих шахтних вод. Особливо у басейнах малих річок Казенний Торець та Бахмутка.

Проте ґрунтовний аналіз та висновки стануть доступними лише після діагностичного моніторингу та визначення специфічних басейнових концентрацій забруднювачів.

Детальніше про забруднювачі:

Пестициди. У більшості пунктів моніторингу протягом 2020 року фіксувалася наявність у воді гербіцидів прометрину та тербутилазину. У 25 точках значення прометрину перевищували норму, тербутилазину у 7. Це пов'язано з неконтрольованим використанням пестицидів у сільському господарстві та порушенням фермерами сільгосптехнологій.

Важкі метали. У річковому басейні Сіверського Дінця виявлено барій, літій, нерадіоактивний стронцій, цинк, мідь, марганець та хром. Концентрація металів у воді зумовлена декількома чинниками:

  • природними - речовини входять до складу мінералів та порід, характерних для регіону, належать до біологічно активних мікроелементів;

  • антропогенними - пов'язаними зі скидами промислових підприємств, в тому числі шахтних вод.

Барій, літій, нерадіоактивний стронцій виявлено у всіх пунктах моніторингу з перевищенням норм. Рівень концентрації цих речовин коливається в залежності від водності річок.

Максимальні концентрації цинку спостерігалися у р. Кривий Торець, р. Казенний Торець, міді - р. Уди, хрому - р. Деркул, р. Євсуг, марганцю - р. Нітріус, р. Жеребець. Перевищення норм спостерігалися у майже половині пунктів моніторингу.

Варто зауважити, що такий забруднювач як марганець утворюється в процесі розкладання синьо-зелених водоростей та інших організмів, тому його концентрація у воді залежить від пори року.

Жорсткість води. Дослідження жорсткості показали коливання показників від 5,1 - 42,8 ммоль/дм3. Норма 1,5 - 7,0 ммоль/дм3. Найменша концентрація спостерігалася у р. Оскіл, найбільша – р. Мокра Плотва. На вміст сольових показників у водах басейну Сіверського Дінця впливає грунт, ландшафт та рельєф землі.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…