Чарівне намисто з краплин-заходів з нагоди Всесвітнього дня води, де кожна краплина має значення!

Всесвітній день води – чудова можливість в масштабах планети привернути увагу людей до проблем забруднення води і необхідності раціонального водокористування. Адже вода – найцінніший природний ресурс, що є основою життя на Землі і, на жаль, вимагає підвищених зусиль задля його збереження.

Саме на цих важливих питаннях – дбайливого ставлення до водних об’єктів та ощадливого водокористування – акцентували увагу спеціалісти Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів під час проведення заходів до Всесвітнього дня води 2021 на тему: «Цінність води для кожного з нас».

Про цінність води для такого маловодного регіону як схід України, про шкідливий вплив фосфатів на водні об’єкти і про щоденні ЕКОзвички, які формують нашу ЕКОсвідомість говорили на зустрічах зі школярами Слов’янська та Маріуполя.

ЕКОвиховання: «Дбаємо про воду, бережемо природу! Мої щоденні ЕКОзвички – допомога лісу та річці!»

Для старшокласників – серйозна розмова про ризики маловоддя в умовах кліматичних змін та результати скринінгу на наявність забруднюючих речовин в басейні Сіверського Дінця, проведеного за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні, про інтегроване управління водними ресурсами за басейновим принципом та розроблення Плану управління річковим басейном Дону як ключового інструменту для досягнення доброго стану вод.

А для молодших школярів – цікавинки про унікальні якості води та її роль в житті людини, про економію води у побуті та наслідки засмічення берегів у масштабах планети, з мультфільмами та відеороликами і підсумком зустрічі у форматі конкурсу малюнків на тему: «Дбаємо про воду, бережемо природу! Мої щоденні ЕКОзвички – допомога лісу та річці».

Широкомасштабною кампанією стало проведення творчого конкурсу для молоді Харківської, Донецької та Луганської областей на тему: «Зміни своє майбутнє – про воду дбай сьогодні!», підсумки якого підводили у Всесвітній день води 2021. Понад 400 конкурсних робіт у різних номінаціях – малюнки й фотографії, поетичні і прозові твори, дослідницькі роботи й мотиваційні розробки – це своєрідний творчий внесок ЕКОсвідомої молоді у справу збереження водних ресурсів рідного краю.

Всесвітній день води: «Цінність води для кожного з нас»

Найкращі творчі роботи попередніх років вже увійшли до тематичного альманаху: «Ми пишемо ЧОРНИМ по СИНЬОМУ…», який розповсюджується серед представників влади, бізнесу та громадськості і в електронному вигляді .

Для юних ЕКОактивістів Придінців’я, які прагнуть змінити світ на краще і зробити наші водойми повноводними, а їх береги – чистими, саме у Всесвітній день води оголошено про старт 15-го творчого конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді» 2021 на тему: «Цінність води для кожного з нас: ми дбаємо про воду, вода дбає про нас!».

А тих, хто вже впевнено крокує шляхом ЕКОзмін у складі громадської ЕКОспільноти, фахівці-водники Сіверського Дінця закликали до активних дій задля збереження водних ресурсів, особливо у час глобальних кліматичних змін та все більш відчутних проявів маловоддя на сході України.

Так, учасників VII «Всеукраїнського форуму взаємодії та розвитку», організованого в онлайн-форматі молодіжним громадським рухом «Let’s do it, Ukraine!» до Всесвітнього дня води, представники Сіверсько-Донецького БУВР докладніше інформували про розроблення Плану управління річковим басейном Дону, виконання державного моніторингу поверхневих вод та діяльність басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону.

Цінність води для кожного з нас

На водних проблемах сходу України акцентували увагу й учасників web-презентації книги Сета М. Сігеля «Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води», організованої до Всесвітнього дня води Посольством Держави Ізраїль в Україні та Всеукраїнською екологічною лігою.

Нехай буде вода: ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води представлено в Україні

Підсумком інформаційної кампанії до Всесвітнього дня води став спеціальний випуск журналу «Водне господарство України» з матеріалами про діяльність Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів у водній сфері, присвячений 60-річчю організації, та подання інформаційних матеріалів для розміщення у збірнику доповідей Національної науково-практичної конференції «Європейський зелений курс та водна політика України в умовах глобальних кліматичних змін» в рамках відзначення Всесвітнього дня води.

Наступний крок після низки інформаційних еколого-просвітницьких заходів – дії практичні з наведення ладу на берегах річок і водойм басейну Сіверського Дінця, до яких колектив Сіверсько-Донецького БУВР щовесни та щоосені традиційно залучає громадськість і молодь – задля чистих берегів і доброго стану вод!

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…