Басейнова рада Сіверського Дінця та нижнього Дону: стейкхолдери позитивних змін

21 березня 2019 року, напередодні Всесвітнього дня водних ресурсів, у Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулась важлива подія. Басейнова рада Сіверського Дінця та нижнього Дону, створена першою серед аналогічних органів управління річковими басейнами в Україні, зібралась на перше в цьому році засідання.

Представники влади і громади, фахівці-водники та водокористувачі кожної з трьох областей, через які тече наш Сіверський Донець, обговорювали плани на поточний рік і на перспективу задля досягнення «доброго» стану вод.

Заступник голови басейнової ради і начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук доповів про перші кроки з розробки Плану управління річковим басейном – ті, що вже пройдені, і які ще попереду. Наразі фахівцями басейнового управління виконано опис річкового басейну, визначено типологію та масиви поверхневих і підземних вод.

В рамках взаємодії з ОБСЄ проаналізовано основні антропогенні впливи, які зазнає річка, в тому числі з огляду на проведення військових дій. Визначено перелік специфічних забруднюючих речовин, характерних саме для нашого річкового басейну, та надано рекомендації до програми діагностичного моніторингу на 2019 рік.

Для виконання наступних кроків з розробки плану управління річковим басейном визнано доцільним залучити науковців, фахівців інших відомств та міжнародних експертів.

Сіверсько-Донецьке БУВР вже має позитивні результати залучення коштів міжнародних проектів ОБСЄ та ЮНІСЕФ і обласних фондів охорони природи для підвищення потенціалу басейнової лабораторії, за що окрема вдячність всім дотичним до цього. Наразі є домовленості щодо продовження співпраці.

Ще одним із питань, висвітлених в ході засідання, стали аспекти проведення моніторингу поверхневих та підземних вод в районі річкового басейну в поточному році, про що доповіли фахівці басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Сіверсько-Донецького БУВР і державного регіонального геологічного підприємства «Донецькгеологія».

В цілому, зустріч членів басейнової ради була конструктивною і націленою на перспективу. Наступного разу домовились зустрітись вже восени, після нашого головного свята – Дня Сіверського Дінця. До речі, йшлося й про можливість встановлення офіційної дати його святкування – члени басейнової ради зійшлись на третій суботі вересня.

Отже, до роботи, стейкхолдери позитивних змін, і до зустрічі через півроку у цій же чудовій конференц-залі в такому ж складі!

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…