Архів новин з 5 березня по 1 січня 2019 року

* * *

Маріупольським міжрайонним управлінням водного господарства продовжується підготовка зрошувальних систем півдня Донецької області до поливного сезону 2019 року.

Так, 5-6 березня 2019 року на головній насосній станції Стародубівської зрошувальної мережі було проведено зварювальні роботи на станині 4-го насосного агрегату 300Дх70А.

На базі Мангушської експлуатаційної дільниці силами спеціалістів та робітників управління проводяться ремонтні роботи на автомобілях КАМАЗ і ГАЗ.

* * *

5 березня 2019 року в Сіверсько-Донецькому БУВР відбулась виробнича нарада керівників і спеціалістів відділів та служб басейнового управління з керівниками Маріупольського міжрайонного управління водного господарства у скайп-зв’язку.

В ході наради були розглянуті ключові питання за підсумками роботи водогосподарського комплексу України у 2018 році, озвучені на колегії Держводагентства 01.03.2019 в м. Житомир, та окреслені пріоритетні завдання діяльності басейнового управління і міжрайонних управлінь водного господарства на 2019 рік з питань управління водними ресурсами та водогосподарсько-меліоративним комплексом у Донецькій області.

* * *

4 березня 2019 року в Сіверсько-Донецькому БУВР відбулась робоча зустріч керівництва і фахівців басейнового управління з фахівцями Представництва в Україні Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) програм з питань води, санітарії та гігієни.

Обговорювалися плани співпраці на 2019 рік щодо надання технічної допомоги басейновому управлінню з придбання лабораторного обладнання за попередньо наданим переліком для підвищення потенціалу басейнової лабораторії при виконанні діагностичного моніторингу в суббасейні Сіверського Дінця у 2019 році, а також залучення до розробки Плану управління річковим басейном Сіверського Дінця та нижнього Дону за окремими розділами.

Керівництво Сіверсько-Донецького БУВР висловило щиру вдячність представникам ЮНІСЕФ за підтримку талановитих дітей – учасників щорічного творчого конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді».

* * *

4 березня 2019 року в Сіверсько-Донецькому БУВР відбулась робоча нарада за участі керівництва та фахівців басейнового управління і начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області з питань взаємодії щодо розробки Плану управління річковим басейном Сіверського Дінця та нижнього Дону, організації проведення державного моніторингу поверхневих вод у 2019 році, тощо.

* * *

1 березня 2019 року начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук узяв участь у засіданні колегії Держводагентства, під час якого розглядалися питання про регіональні аспекти водного менеджменту у 2018 році.

Засідання в конференц-залі Житомирского міжрайонного управління водного господарства проводилося спільно з представниками Житомирської обласної державної адміністрації, Державного агентства з управління зоною відчуження та Державної екологічної інспекції.

«2019 рік є стартовим для написання планів управління річковими басейнами. Водна сфера має рухатися чіткими кроками дорожньої карти по впровадженню басейнового принципу управління згідно європейських вимог. Начасі визначаються масиви поверхневих вод, після чого вони будуть детально описані, потім буде проаналізовано антропогенні впливи на кількісний та якісний стан вод. І тільки після цих вжитих кроків буде створено реєстр зон, що охоронятимуться. Саме ці зони будуть враховані при розробці програми моніторингу», - зазначила Голова Держводагентства Ірина Овчаренко.

Наразі одним з головних приорітетів Держводагентства є впровадження ІТ-технологій у державному секторі задля спрощення отримання адміністративних послуг. Вже створено прототип інформаційної системи з базовим функціоналом, що надасть можливість з весни поточного року розпочати видачу Е-дозвілів на спецводокористування.

У минулому році Держводагентством було створено економічну модель, яка дозволяє фінансувати гідротехнічне будівництво, протипаводкові заходи, оновлювати парк механізмів та техніки. Це фонд розвитку водного господарства, за рахунок коштів якого з серпня 2018 року виконано роботи з будівництва та відновлення захисних дамб, берегоукріплень, гідротехнічних споруд, розчищено ряд русел річок та водойм на загальну суму 174 млн.грн.

* * *

Маріупольське міжрайонне управління водного господарства продовжує підготовку зрошувальних систем півдня Донецької області до поливного сезону 2019 року, а саме проведення комплексу робіт з ревізії, налаштування та поточного ремонту насосних станцій, устаткування та трубопроводів Стародубівської зрошувальної системи.

Так, наприкінці лютого – початку березня було здійснено підготовку насосного устаткування та запірно-регулюючої арматури Стародубівської зрошувальної системи, виконано промивання донного трубопроводу на головній насосній станції, а також проведено ремонт установки системи вентиляційного пристрою насосних агрегатів Мангушської експлуатаційної дільниці.

Тривають ремонтні роботи автотранспортних засобів Маріупольського МУВГ. На базі Мангушської експлуатаційної дільниці проводиться ремонт екскаватора БОРЕКС (зроблено звукову систему сигналу) та автомобіля КАМАЗ (розпочато демонтаж вакуумної системи), які використовуються під час обслуговування магістральних трубопроводів меліоративної мережі Донецької області.

* * *

28 лютого 2019 року в м. Краматорськ відбулось засідання у форматі круглого столу на тему «Розвиток меліорації земель та водного господарства на території Донецької області», організоване Департаментом агропромислового комплексу та розвитку сільських територій Донецької облдержадміністрації спільно з Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів.

Від Сіверсько-Донецького БУВР у засіданні узяли участь головний інженер управління Володимир Мельников, начальник відділу експлуатації водогосподарських систем Леонід Гетман, начальник гідрогеолого-меліоративного відділу Євген Балдін, а також начальник Маріупольського міжрайонного управління водного господарства Олег Капленко, від Слов’янського міжрайонного управління водного господарства заступник начальника Юрій Стрельніков та головний інженер Володимир Синельник.

Участь у заході також узяли фахівці департаменту екології та природних ресурсів України Донецької ОДА, Головного управління Держгеокадастру в Донецькій області, Донецької філії ДУ «Держгрунтохорона», начальники управлінь та відділів агропромислового розвитку Нікольської, Мангушської, Покровської, Добропільської, Мар’їнської, Слов’янської райдержадміністрацій та Лиманської об’єднаної територіальної громади, сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств Донецької області.

В ході засідання круглого столу обговорювалися питання про шляхи відновлення гідротехнічної меліорації земель, використання існуючих законодавчих механізмів залучення коштів державного, обласного та місцевих бюджетів для підтримки розвитку меліорації земель та водного господарства, питання реалізації заходів з регулювання русел річок Каратиш та Мокра Білосарайка, а також покращення технічного стану безхазяйних гідротехнічних споруд та визначення їх балансової належності, зокрема, із залученням представників органів місцевого самоврядування.

Крім того, учасників круглого столу було ознайомлено зі станом реалізації у 2018 році завдань і заходів комплексної програми економічного розвитку сільських територій Донецької області на 2018-2020 роки у сфері меліорації земель та водного господарства.

Також було наголошено на необхідності розробки проекту обласної комплексної програми розвитку меліорації земель та водного господарства, визначення пріоритетних напрямків з реконструкції міжгосподарських та внутрішньогосподарських меліоративних систем, джерел їх фінансування, зокрема, з урахуванням принципів державно-приватного партнерства.

Доповідачами з кількох питань порядку денного виступили головний інженер Сіверсько-Донецького БУВР Володимир Мельников та начальник Маріупольського міжрайонного управління водного господарства Олег Капленко.

Після обговорення учасники круглого столу зійшлися на думці про необхідність підготовки місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також суб’єктами господарювання пропозицій щодо шляхів поліпшення технічного стану основних меліоративних фондів, впровадження на території Донецької області пілотних проектів з реконструкції внутрішньогосподарських меліоративних систем, оновлення дощувальної техніки та іригаційного обладнання, облаштування систем краплинного зрошення, а також проведення робіт з розчистки та регулювання русел річок.

Докладніше – на сайті Департаменту агропромислового комплексу та розвитку сільських територій Донецької облдержадміністрації: (перейти на сторінку).

* * *

28 лютого 2019 року фахівці Сіверсько-Донецького управління водних ресурсів долучилися до участі у науково-практичному семінарі з питань діяльності Ради регіонального розвитку на запрошення Управління екології та природних ресурсів і Луганської облдержадміністрації, який відбувся у м. Северодонецьк, в конференц-залі Луганської ОДА.

На семінарі представники Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління (Мінприроди) та Українського державного НДІ проектування міст ім.Ю.М.Білоконя «Діпромісто» (Мінрегіон) висвітлили питання ефективності проектів енергозбереження та зменшення бюджетних витрат на утримання об’єктів інфраструктури, а також роль генеральних планів міст та районів у регіональному розвитку.

В ході семінару також було розглянуто актуальні питання розробки та затвердження стратегічної екологічної оцінки впливу на довкілля, порядок її реєстрації на сайті Мінприроди і роль в оформленні дозвільних документів в ДАБІ України. Також були наведені приклади проектів природоохоронних заходів, які доцільно фінансувати з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, та їх роль у розвитку інфраструктури.

Докладніше – на офіційному сайті Луганської облдержадміністрації: (перейти на сторінку).

* * *

28 лютого 2019 року за Програмою державного моніторингу вод в басейні Сіверського Дінця на 2019 рік відповідно до затвердженого графіку фахівцями басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Сіверсько-Донецького БУВР спільно з представниками лабораторії Луганського обласного центру гідрометеорології відібрані проби води у створах в басейні Сіверського Дінця на території Луганської області:

  • р. Сіверський Донець, нижче м. Лисичанськ;
  • р. Біленька, гирло;
  • р. Борова, гирло;
  • р. Красна, гирло;
  • р. Хорина, с. Травневе (референційні умови, створ введений вперше до Програми державного моніторингу).

У відібраних пробах води басейновою лабораторією моніторингу вод та ґрунтів буде виконуватися вимірювання по 9 пріоритетних та 6 специфічних показниках.

Також фахівцями Сіверсько-Донецького БУВР було відібрано проби води у створі р. Сіверський Донець в районі питного водозабору КП «Попаснянський районний водоканал» (с. Білогорівка) на виконання 13 фізико-хімічних, 9 пріоритетних та 6 специфічних показників.

* * *

Відповідно до чинного законодавства України всі суб’єкти декларування мають до 1 квітня 2019 року надати декларацію про доходи за 2018 рік.

З метою правильного та своєчасного подання декларацій працівниками Сіверсько-Донецького БУВР 28 лютого 2019 року для зацікавлених членів колективу було проведено позапланове навчання.

Провідний юрисконсульт басейнового управління Антон Портянов наочно продемонстрував, як отримати довідку про доходи на сайті Державної фіскальної служби України за допомогою електронного ключа. Ця довідка необхідна для правильного заповнення декларації про доходи фізичних осіб.

Проведення наступного заняття щодо коректного заповнення декларації відповідно до отриманої довідки з ДФС відбудеться протягом тижня.

* * *

27 лютого 2019 року в приміщенні департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації відбулось засідання робочої групи з питань надрокористування, в якому взяв участь провідний інженер з питань водокористування Сіверсько-Донецького БУВР Віктор Антоненко.

В ході засідання були розглянуті питання надання надр акціонерному товариству «Укргазвидобування» (з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр) та ТОВ «СТРОЙСТИЛЬ+» (з метою видобування кам’яного вугілля).

* * *

Наближається термін подання декларацій про доходи за 2018 рік. З метою надання консультацій щодо правильного заповнення декларацій для працівників Маріупольського МУВГ 25 лютого 2019 року було проведено лекцію-роз’яснення.

Провідний інженер з підготовки кадрів Юлія Дроботіна поділилась знаннями, отриманими під час навчань у Центрі підвищення кваліфікації працівників водного господарства з 19 по 21 лютого 2019 року. Зокрема, акцентувала увагу на термінах та необхідності своєчасного подання декларації про доходи і надала консультативну допомогу щодо отримання електронного цифрового ключа.

* * *

Маріупольським міжрайонним управлінням водного господарства здійснюється підготовка зрошувальних систем півдня Донецької області до зрошувального сезону 2019 року.

Так, у третій декаді лютого на Стародубівській головній насосній станції було замінено підшипники на насосних агрегатах № 5 та № 9.

* * *

Вже кілька років поспіль Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів та Донецький обласний еколого-натуралістичний центр пов’язує тісна співпраця з питань еколого-патріотичного виховання молоді. Вихованці ДОЕНЦ систематично беруть участь та завойовують призові місця у творчому конкурсі «Сіверський Донець – очима молоді», зокрема у номінації «Дослідницькі роботи».

Чергова щорічна обласна науково-практична конференція учнівської та студентської молоді «Біологічні дослідження та винахідництво», організована Донецького обласного еколого-натуралістичного центру, відбулась 23 лютого 2019 року в Краматорську на базі Краматорського НВК (ЗОШ І-ІІ ст. № 32 – ДНЗ). За доброю традицією, участь у роботі конференції узяли фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, на запрошення керівництва ДОЕНЦ вони оцінювали проекти вихованців у секції «Юний дослідник».

Доповіді юних екологів та натуралістів були змістовними і докладними. Їх дослідження стосувались, зокрема, таких актуальних питань, як використання сміття на користь людям, впровадження енергоефективних технологій у сільській місцевості, необхідні умови для пророщення насіння, а також вербальний та емоційний вплив на розвиток рослин. Серед доповідачів були учні міст Краматорська, Слов’янська, Торецька, Добропілля, Дружківки та районів Донецької області.

Молоді науковці оцінювалися за якостями: вільне володіння матеріалом, культура мовлення та вичерпність відповідей, чіткість, логічність та послідовність викладання матеріалу. Члени журі звертали увагу і на оригінальність форми захисту.

Найкращими в секції «Юний дослідник» були визнані проекти Володимира Касьяна із гуртка «Бджолярик» (Районна станція юних натуралістів, Сергіївський НВК) під назвою «Як вибрати справжній мед» та Гліба Тішина (ЗОШ І-ІІІст. № 5 ім. Валерія Доценка Мирноградської міської ради) на тему «Верба: традиції та сучасність».

В якості заохочення учасникам конференції було подаровано 10 примірників спеціалізованого видання про водні ресурси басейну Сіверського Дінця та діяльність Сіверсько-Донецького БУВР і запросили їх до участі у творчому конкурсі «Сіверський Донець – очима молоді», який проводитиметься уже в 13-й раз.

* * *

22 лютого 2019 року в м. Київ відбулось засідання громадської ради при Державному агентстві водних ресурсів України.

В ході засідання значну увагу було приділено питанням сучасного переходу від реактивного (реакції на подію) до проактивного управління водними ресурсами (управління ризиками на основі планування) та безпеки на воді.

За результатами бурхливого обговорень безпеки води і санітарії, присутніми було вирішено направити «інформаційний пакет» новоствореним басейновим радам про сучасні підходи та інструменти до планування безпеки води і санітарії для їх врахування при розробці планів управління річковими басейнами (докладніше – на офіційному сайті Держводагентства).

Одним з розглянутих питань були шляхи підвищення потенціалу у виконанні діагностичного моніторингу у 2019 році та створення системи моніторингу поверхневих вод в басейні Сіверського Дінця за підтримки проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні, що висвітлили представники громадської організації «Сіверський Донець – відродження».

* * *

Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів одним із перших долучилось до еко-ініціативи Держводагентства зі збору пластику з позначками 2, 02 (поліетилен високого тиску PEHD (HDPE) або ПВТ).

Пластик є небезпечним для природного середовища, оскільки хімічні продукти його розкладання забруднюють ґрунт і ґрунтові води. А під час їх спалювання в атмосферу виділяються токсичні речовини. Разом з тим його можна ще кілька разів переробляти і створювати безліч корисних речей.

В басейновому управлінні встановлені ЕКО-контейнери для роздільного збору сміття, придбані громадською організацією «Сіверський Донець – відродження» під час реалізації ЕКО-проекту молодіжної громадської активності в рамках програми ЮНІСЕФ «Посилення життєстійкості та підвищення громадської активності молоді у східній Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Раніше зібраний таким чином пластик вже використовувався для проведення екологічних ігор для дітей із сортування сміття під час проведення ЕКО-квесту «Захисники природи» в ході ЕКО-толоки «Нове життя для «Староріччя» та новорічно-екологічного свята в Сіверсько-Донецькому БУВР.

Під егідою Держводагентства весь зібраний пластик відповідного маркування буде відправлено на вторинну переробку, щоб зменшити негативний вплив подібного сміття на природне середовище.

Також в басейновому управлінні вже понад рік організовано збір використаних батарейок з метою безпечної для довкілля утилізації.

* * *

20 лютого 2019 року фахівцями басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Сіверсько-Донецького БУВР здійснено відбір проб води за Програмою державного моніторингу вод в басейні Сіверського Дінця на 2019 рік. На виконання 9 пріоритетних і 6 специфічних показників відібрані проби води у 4-х створах по Донецькій області:

  • р. Сіверський Донець, с. Крива Лука;
  • р. Бахмутка, вище м. Бахмут;
  • р. Бахмутка, гирло, с. Дронівка;
  • р. Сіверський Донець, нижче р. Бахмутка.

Наразі виконується пробопідготовка. Отримані результати моніторингових досліджень за Програмою державного моніторингу вод стануть підгрунтям для розробки ефективних заходів з метою поліпшення стану якості поверхневих вод в басейні Сіверського Дінця.

* * *

Підвищення фахового рівня – одна з передумов успішної реалізації себе у професійній діяльності. Це чудово розуміють працівники водної сфери, зокрема, й співробітники Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Потреби водників у нових знаннях та сучасних методах роботи покликаний задовольняти Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства.

З 19 по 21 лютого 2019 року післядипломне навчання в ЦПКПВГ пройшли начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук, провідний юрисконсульт басейнового управління Антон Портянов та провідний інженер з підготовки кадрів Маріупольського міжрайонного управління водного господарства Юлія Дроботіна.

Це стало можливим завдяки організованим Центром підвищення кваліфікації триденних курсів для різних категорій слухачів. Так, фахівці юридичних служб і відділів з управління персоналом підвищували свій професійний рівень відповідно з питань регулювання права і трудових відносин у водогосподарській галузі за умов її реформування. А керівники басейнових та регіональних управлінь водних ресурсів, а також управлінь каналів удосконалювали практичні навички впровадження інтегрованого управління водними ресурсами на основі європейських стандартів.

Цей воркшоп особисто відвідала Голова Держводагентства Ірина Овчаренко, аби підтримати фахівців водної сфери у їх прагненні до самовдосконалення і розширення горизонтів професійних можливостей.

* * *

19 лютого 2019 року фахівцями басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів відібрано проби води у створах питних водозаборів КП «Словміськводоканал» та Слов’янське РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу» на виконання фізико-хімічних, пріоритетних та специфічних показників.

Вимірювання фізико-хімічних показників здійснюється на спектрофотометрі Shimadzu UV-1800, наданому в лютому 2019 року Координатором проектів ОБСЄ в рамках проекту «Визначення шкоди, завданої довкіллю на сході України».

* * *

Маріупольське міжрайонне управління водного господарства веде підготовку зрошувальних систем півдня Донецької області до поливного сезону 2019 року. Так, у другій декаді лютого тривають ремонтні роботи на Головній насосній станції Стародубівської зрошувальної системи, зокрема демонтовано електричні напірні засувки Ду = 300 мм насосних агрегатів № 2 та № 4 для їх подальшого ремонту.

Продовжується ремонт автотранспортних засобів Маріупольського МУВГ. Так працівниками управління наразі завершено ремонт двигуна екскаватора БОРЕКС, що використовується під час обслуговування магістральних трубопроводів меліоративної мережі Донецької області.

* * *

18 лютого 2019 року фахівцями басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів виконано відбори проб води у 5-ти створах басейну Казенного Торця (суббасейн Сіверського Дінця) в Донецькій області:

  • р. Казенний Торець, гирло;
  • р. Кривий Торець, нижче скиду фенольного заводу (розташований в зоні ризиків з непідконтрольної території, уперше введений до Програми державного моніторингу);
  • р. Кривий Торець, гирло, Карлівська гребля;
  • р. Бичок, нижня ділянка в межах Регіонального ландшафтного парку «Клебан-Бик» (об’єкт природно-заповідного фонду);
  • р. Сухий Торець, гирло (референційні умови, поновлений створ).

Відбір проб води на виконання пріоритетних та специфічних показників для оцінки якості поверхневих вод в басейні Сіверського Дінця здійснено за Програмою державного моніторингу вод в басейні Сіверського Дінця на 2019 рік, затвердженою наказом Держводагентства від 18.01.2019 № 30, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758 «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод» згідно з ДСТУ ISO 5667-6-2001 «Якість води. Відбирання проб. Частина 6». Наразі виконується пробопідготовка.

* * *

14 лютого 2019 року на виконання «Положення про функціональну підсистему протипаводкових заходів єдиної державної системи цивільного захисту», затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.03.2018 № 86 та у відповідності з наказом Держводагентства від 14.01.2019 № 14 «Про пропуск льодоходу, повені та паводків у 2019 році» у Сіверсько-Донецькому БУВР під головуванням начальника бассейнового управління Сергія Трофанчука відбулось засідання оперативної робочої групи з підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2019 році.

У навчаннях взяли участь фахівці відділів та служб Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, а також його структурних підрозділів – Маріупольського та Слов’янського міжрайонних управлінь водного господарства.

В ході тренувань була проведена перевірка готовності органів управління регіональної підсистеми цивільного захисту Сіверсько-Донецького БУВР щодо виконання завдань під час пропуску льодоходу, повені і паводків у 2019 році, а також вдосконалені практичні навички зі збору, обробки та аналізу водогосподарської обстановки, підготовки інформації для прийняття управлінських рішень з метою забезпечення безпечного пропуску весняного льодоходу, повені і паводків. Були відпрацьовані питання щодо інформування та оповіщення про загрозу виникнення надзвичайної ситуації під час весняного льодоходу, повені і паводків.

* * *

12 лютого 2019 року Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів, згідно з Програмою державного моніторингу вод в басейні Сіверського Дінця на 2019 рік, затвердженою наказом Держводагентства від 18.01.2019 № 30 та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758 «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод», згідно з ДСТУ ISO 5667-6-2001 «Якість води. Відбирання проб. Частина 6», здійснено відбір проб води у Краснопавлівському водосховищі (верхній б’єф) та у 5 створах басейну Сіверського Дінця на виконання фізико-хімічних, пріоритетних та специфічних показників.

13 лютого 2019 року в басейновій лабораторії моніторингу вод та ґрунтів розпочато виконання вимірювань фізико-хімічних (8) показників у створах питних водозаборів на спектрофотометрі Shimadzu UV-1800, наданому в лютому 2019 року Координатором проектів ОБСЄ в рамках проекту «Визначення шкоди, завданої довкіллю на сході України».

За фізико-хімічними (5), пріоритетними (9) та специфічними (6) показниками виконується пробопідготовка. Результати вимірювань будуть надані до 22.02.2019.

* * *

7 лютого 2019 року в рамках проекту «Визначення шкоди, завданої довкіллю на сході України» координатором проектів ОБСЄ в Україні для лабораторії моніторингу вод Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Держводагентства України закуплено та введено в дію спектрофотометр Shimadzu UV-1800 для вимірювання фізико-хімічних, специфічних та пріоритетних показників, з метою визначення хімічного стану масивів поверхневих вод.

Спектрофотометр дасть можливість виконувати 12 показників:

  • 4 біогенних (нітроген амонійний, нітроген нітритний, нітроген нітратний, фосфор ортофосфатів) з числа фізико-хімічних;
  • 4 (хром, мідь, цинк, марганець) з числа специфічних;
  • 4 (свинець, кадмій, ртуть, нікель) з числа пріоритетних.

* * *

6 лютого 2019 року в конференц-залі Сіверсько-Донецького БУВР відбулось засідання технічної ради басейнового управління під головуванням начальника управління Сергія Трофанчука.

В ході засідання були розглянуті такі питання порядку денного:

  1. Про програму робіт гідрогеолого-меліоративного відділу Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів на 2019 рік.
  2. Про Положення про регіональний рівень функціональної підсистеми протипаводкових заходів та Регламент взаємодії органів управління, щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації.

* * *

6 лютого 2019 року в конференц-залі Сіверсько-Донецького БУВР відбулося засідання колегії басейнового управління у форматі відеоконференції за участі керівників Слов’янського та Маріупольського міжрайонних управлінь водного господарства, гідрогеолого-меліоративного відділу (м. Авдіївка) та фахівців басейнового управління.

В ході засідання були розглянуті питання порядку денного, зокрема про підсумки колегії Державного агентства водних ресурсів України, яка відбулась 20.12.2018 у м. Хмельницький. А також акцентовано увагу на посиленні роботи зі збереження об’єктів інженерної інфраструктури державних меліоративних систем та необхідності укладання договорів оренди нерухомого майна міжрайонних управлінь водного господарства із ЗСУ України.

* * *

5-6 лютого 2019 року з робочою поїздкою для надання методичної підтримки з питань видачі документів дозвільного характеру у Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів, в адмінбудівлі якого з 03.01.2019 розпочав функціонування Сектор у Донецькій та Луганській областях Державного агентства водних ресурсів України, перебували головні спеціалісти відділу координації діяльності територіальних органів Держводагентства Вікторія Жовнір та Олена Лис.

В ході візиту також було проведено робочу нараду за участі фахівців басейнового управління та надано консультації щодо розгляду матеріалів і підготовки висновків для отримання дозволів на спецводокористування.

Для гостей було проведено ознайомчу екскурсію до басейнової лабораторії моніторингу вод Сіверсько-Донецького БУВР.

* * *

5 лютого 2019 року в Сіверсько-Донецькому БУВР для вирішення питань щодо організації проведення державного моніторингу в басейні Сіверського Дінця та підготовки басейнової лабораторії до виконання вимірювань згідно з програмою на 2019 рік перебувала представник Держводагентства – начальник відділу адміністрування водного кадастру та моніторингу вод Марія Шпанчик.

З фахівцями басейнового управління та басейнової лабораторії були обговорені робочі моменти та отримано консультації щодо забезпечення виконання діагностичного моніторингу в 2019 році відповідно до Постанови КМУ від 19.09.2018 № 758 та підвищення потенціалу басейнової лабораторії за рахунок впровадження нового обладнання.

* * *

4 лютого 2019 року в оновленій відповідно до корпоративного стилю Держводагентства конференц-залі Сіверсько-Донецького БУВР відбулась виробнича нарада під головуванням начальника управління С.І.Трофанчука.

В ході наради були розглянуті поточні виробничі питання, а також озвучені перспективні плани й задачі на 2019 рік, які стоять перед колективом басейнового управління, зокрема, пов’язані з реорганізацією водогосподарської галузі в Україні.

На завершення від імені всього колективу прозвучали щирі слова вітання і побажань для ювіляра – начальника Сіверсько-Донецького БУВР С.І.Трофанчука – із 45-річчям від Дня народження.

* * *

31 січня 2019 року в оновленій конференц-залі Сіверсько-Донецького БУВР відбулось засідання технічної ради басейнового управління під головуванням в.о. начальника управління Н.О.Білоцерківської.

В ході засідання були розглянуті питання порядку денного щодо підготовки річного звіту Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів з питань управління водними ресурсами за 2018 рік та підготовки пропозицій до плану наукових досліджень і науково-технічних розробок Держводагентства на 2019 рік.

* * *

Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів було забезпечено погодження в установленому порядку Пропозицій щодо виконання заходів із захисту від шкідливої дії вод по Донецькій області на 2019 рік за КПКВ 2407070 «Захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь, в тому числі в басейні р. Тиса у Закарпатській області».

Наразі документ спрямований на розгляд до Державного агентства водних ресурсів України. Після затвердження вищезазначених пропозицій, кошти державного бюджету в сумі 1218,0 тис.грн. будуть спрямовані на ремонт гідротехнічних споруд водосховищ Донецької області (Маячківського, Клебан-Бикського та Старомлинівського водосховищ), які утримуються на балансі підвідомчих організацій Сіверсько-Донецького БУВР, для забезпечення їх надійної експлуатації та зменшення ризиків проявів шкідливої дії вод для населення міст Донецької області.

* * *

Маріупольським міжрайонним управлінням водного господарства, за рахунок коштів з державного фонду розвитку водного господарства та спецфонду, придбано насосно-силове устаткування для Стародубівської зрошувальної системи на загальну суму 864 тис.грн.: ротор насосу 300Д70 (2 шт.), насосний агрегат 300Д70А (1 шт.), насосний агрегат 200Д90 (1 шт.), електродвигуни М-315 М4 (2 шт.).

Придбане нове обладнання для головної насосної станції та станції підкачки Стародубівської зрошувальної системи дозволить збільшити площу зрошуваних земель у Мангушському районі Донецької області до 700 га з гарантованою подачею води (на ГНС до 2160 м3/год, на ПНС до 780 м3/год), що удвічі перевищує поточні показники. А збільшення площі поливу і гарантована подача води надасть змогу сільгоспвиробникам за умов маловодності в регіоні отримувати стабільно високі врожаї.

* * *

Новий 2019 рік для колективу Сіверсько-Донецького БУВР розпочався в нових, більш комфортних умовах. За рахунок коштів державного фонду розвитку водного господарства в Сіверсько-Донецькому БУВР протягом грудня 2018 року було виконано капітальний ремонт частини приміщень 4-го поверху адміністративної будівлі на суму 698,97 тис.грн. Зокрема, з метою енергозбереження здійснено заміну старих дерев’яних віконних блоків на нові металопластикові енергозберігаючі.

А оновлений сучасний вигляд конференц-зали має забезпечити належні умови для проведення засідань басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону, міжвідомчої комісії та інших заходів з управління водними ресурсами, а також екологічних громадських заходів, в т.ч. підведення підсумків творчого конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді», конференцій, форумів, круглих столів з нагоди Дня Сіверського Дінця та Всесвітнього дня водних ресурсів тощо.

* * *

4 січня 2019 року в Сіверсько-Донецькому БУВР відбулось новорічно-екологічне свято для дітей співробітників басейнового управління.

Юні гості управління разом із казковими персонажами рятували свято, допомагаючи новорічній ялинці вибратись із купи сміття, показували вміння його сортувати, опановане під час ЕКО-толок протягом року, грали і танцювали з Дідом Морозом, демонстрували свої творчі роботи, подані на конкурс «Сіверський Донець – очима молоді».

На завершення святкового дійства малеча отримала подарунки й солодощі від басейнового управління та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

* * *

З 3 січня 2019 року в адмінбудівлі Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів за адресою: м. Слов’янськ, вул. Торська, 35, розпочав функціонування Сектор у Донецькій та Луганській областях Державного агентства водних ресурсів України.

Докладніше – у розділі "Державний облік водокористування" (перейти на сторінку).

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…