Аналіз досягнень та проблем водного сектору в Україні за підтримки ЄС

У Києві завершився перший етап дводенного засідання Міжвідомчого керівного комітету Національного політичного діалогу з інтегрованого управління водними ресурсами в Україні, до участі в якому в режимі онлайн долучились начальник і фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Україна продовжує узгоджувати свою стратегію управління водними ресурсами з європейськими та міжнародними стандартами, одночасно долаючи наслідки військової агресії росії у секторі водопостачання та санітарії, повідомляється на вебсайті Держводагентства.

Під головуванням Міндовкілля, за підтримки Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані» учасники обговорили досягнутий прогрес щодо імплементації водного законодавства ЄС, виконання Національної водної стратегії на період до 2050 р. та завершення розроблення Планів управління річковими басейнами України.

«Україною виконана значна робота по впровадженню вимог законодавства ЄС щодо управління водними ресурсами. Нам вже вдалося досягти значного прогресу в імплементації Водної Рамкової директиви, розроблено перші проєкти Планів управління для 9 басейнів річок. Цього року вони мають бути завершені, а з наступного року почнуть впроваджуватись заходи для досягнення «доброго» стану вод та повоєнного відновлення пошкодженої інфраструктури водогосподарських об’єктів», – зазначив Олександр Краснолуцький, перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Жослен Корне, Керівник відділу програм зовнішньої допомоги «Відбудова, енергетика, інфраструктура та довкілля» Представництва ЄС в Україні, наголосив: «Відбудувати краще, ніж було, означає відновлення України відповідно до стандартів ЄС. Україна вже досягла значного прогресу в оновленні водного законодавства, але статус країни-кандидата на вступ до ЄС підняв планку ще вище. Постійні російські атаки лише посилюють фінансовий тиск на водний сектор, ускладнюючи реформування. Вода — це не просто економічний актив, а основне право людини. Вода є також необхідною для здорових екосистем. ЄС твердо стоїть на боці України, підтримуючи її реформи та відбудову на кожному кроці».

Виступаючи від імені партнерів-виконавців Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані» Александер Зінке з Австрійського агентства з питань навколишнього середовища сказав, що незважаючи на російську агресивну війну з її великим впливом на населення, інфраструктуру та навколишнє середовище в цілому, Україна змогла крок за кроком вдосконалити свої компетенції в сучасному менеджменті навколишнього середовища: «Країни-члени ЄС та інші партнери EU4Environment цінують зобов’язання Уряду та експертів покращити планування річковими басейнами, моніторинг і стале водокористування, а також збір і публікацію подальших даних про землекористування, відходи та забруднення повітря. Ми готові продовжувати цю співпрацю та допомагати Україні у її просуванні, як країни-кандидата до ЄС».

Поділитися:
Онлайн-семінар: Кількісне планування управління водними ресурсами в східних країнах-партнерах
08.07.2024 19:09
8 липня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів узяли участь в онлайн-семінарі на тему кількісного планування управління водними ресурсами у східних країнах…
Продовжуємо допомагати силам оборони Донеччини
05.07.2024 15:32
Напередодні десятої річниці звільнення Слов’янська і Краматорська від проросійських терористів силам оборони Донеччини передано чергову партію «їжаків». Спеціальні шипи з арматури і металу,…
Відзначаємо десяту річницю звільнення Слов’янська від проросійських терористів
05.07.2024 14:13
5 липня 2024 року виповнилось 10 років з того пам’ятного дня, коли жовто-блакитний національний прапор знов замайорів над Слов’янськом. Після понад двомісячної окупації російськими найманцями і…