3 липня – Всесвітній день без поліетиленових пакетів

Щорічно 3 липня відзначається Всесвітній день без поліетиленових пакетів. Цього дня рекомендується відмовитись від користування виробами з пластику чи поліетилену та замінити їх альтернативними ЕКОтоварами: паперовими пакетами та стильними торбинками багаторазового користування.

Подію започаткували для привернення уваги суспільства до глобальної проблеми засміченості планети відходами з пластику, які майже не розкладаються. Поширення інформації про нищівний вплив його використання та бюджетну можливість заміни небезпечного матеріалу екологічними рішеннями допоможе усвідомити та сформувати нову поведінку, дружню для довкілля.

Важливо зазначити, що будь-яка природоорієнтована подія чи акція – це лише цеглинка у тривалому процесі формування екологічної культури та свідомості кожної людини і всього суспільства. Ми маємо прагнути, щоб екологічні та звички та дії були не одноразовими, а щоденними та усвідомленими.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ВІДМОВИТИСЯ ВІД ПОЛІЕТИЛЕНОВИХ ПАКЕТІВ?

Щороку один українець використовує приблизно 500 пакетів з поліетилену, тоді як мешканцям ЄС потрібно 90. Річний обсяг використаних мішечків у світі становить 5 трлн., а води океану через пластикову тару стають важчими на 8 млн. т.

Середньостатистична тривалість життя пакету – 12 хвилин, а для розкладання поліетилену потрібно близько 200 років, для пластику – 400. Ймовірно, він може розкладатися і довше, адже пластик був створений не так давно і людство може тільки здогадуватися про термін життя цього винаходу. Поки жоден пакет у світі природним шляхом не розклався. Пакети, які біорозкладаються, світ не врятують: вони усього лише розпадаються на дрібні частини пластика, які мають ті ж самі властивості та розкладатимуться сотні років.

Майже 1 млн. птахів та 100 тис. тварин помирає щороку від пластикових відходів. Пластиком ми вбиваємо тих, ким зазвичай розчулюємось: китів, дельфінів, черепах, тюленів. Так, черепахи плутають поліетилен з медузами, їдять і вмирають. Стійкі органічні забруднювачі (СОЗ) здатні «прикріплятися» до пластикових фрагментів. З дрібними шматочками пластика вони потрапляють в організм тварин, вбиваючи їх і поширюючись далі по всьому харчовому ланцюгу.

Справжня ціна пакета – це не тільки його вартість. Пластик для пакетів роблять з нафти, видобуток якої часто супроводжується катастрофічними розливами, згубними для всього живого. До речі, не можна забувати і про те, що при переробці нафти, при виробництві пластику, при його фарбуванні утворюється величезна кількість небезпечних речовин, які отруюють повітря, воду і ґрунт.

Спалювати використані пакети не можна – при горінні виділяються шкідливі для людини речовини.

Понад 40 країн світу заявили про повну або часткову відмову від таких виробів. На початку червня 2021 року Верховна Рада прийняла закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ ПЛАСТИКОВОГО СМІТТЯ В СВІТІ?

– Відмовтеся від нескінченної покупки пакетів в магазині і заведіть багаторазову тканинну сумку. Така сумка прослужить вам дуже довго;

– Не пакуйте продукти в додаткові пакети. Наприклад, при покупці деяких фруктів можна обійтися без целофанового пакета і наклеїти цінник просто на фрукт.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…