3 грудня відзначається Міжнародний день боротьби проти пестицидів

Пестициди – одна із груп токсичних сполук, перевищення концентрацій яких виявлено при проведенні скринінгу в басейнах річок Дніпро, Дністер, Дунай та Сіверський Донець. Серед найбільших забруднювачів – сільськогосподарські отрутохімікати, фармацевтичні препарати та важкі метали-канцерогени.

Завдяки цим унікальним широкомасштабним дослідженням Україна отримала нові уточнені дані щодо якості поверхневих вод. Результати скринінгу стали основою для формування переліку забруднюючих речовин, специфічних для кожного річкового басейну, який включено до програми діагностичного моніторингу.

Докладніше про це читайте у статті «Якою є якість води в Україні: нові дані» в журналі «Довкілля України» № 1-2 за 2021 рік – на вебсайті Сіверсько-Донецького БУВР у розділі «Публікації».

Наразі наявність таких пріоритетних у визначенні речовин як пестициди і важкі метали, а також басейнових специфічних речовин відслідковується лабораторією моніторингу вод Східного регіону за європейськими стандартами завдяки оснащенню сучасним лабораторним обладнанням.

Важливо знати:

Ініціатива появи в екологічному календарі такого дня як Міжнародний день боротьби проти пестицидів належить Латиноамериканській мережі активістів проти пестицидів, які прагнуть привернути увагу людства до вирішення проблем, що виникають в результаті виробництва і використання отрутохімікатів.

Міжнародний день боротьби проти пестицидів є нагадуванням про велику аварію 1984 року на заводі пестицидів у центрі індійського міста Бхопал.

У ніч з 2 на 3 грудня 1984 року в місті Бхопал (штат Мадх'я-Прадеш, Індія) на підприємстві з виробництва пестициду карбарил американської корпорації Union Carbide стався вибух одного з резервуарів для зберігання 42 тонн надзвичайно токсичного метилізоціанату (важливого складника пестициду). Отруйний газ, важчий за повітря, смертоносною білою хмарою укрив міські квартали площею понад 40 км2.

Бхопальська трагедія вважається найбільшою за кількістю жертв техногенною катастрофою в сучасній історії… В перші 72 години після аварії померли близько 8 тисяч людей. У найближчі місяці кількість жертв зросла до 20 тис. осіб, ще понад 200 тисяч отримали серйозні проблеми зі здоров’ям. І це не враховуючи сотні тисяч померлих від отруйного газу птахів, домашніх тварин і худоби. Понині у Бхопалі на світ народжується аномально велика кількість дітей з уродженими дефектами, а серед населення спостерігається високий процент хворих на онкологію і хронічні хвороби очей та органів дихання. Захисники довкілля стверджують, що вода и ґрунт на місці трагедії і досі отруйні.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…