22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього середовища і розвитку суспільства та спонукати людство до збереження і сталого раціонального використання прісноводних ресурсів.

Цьогорічна тематика дня – «Вода для миру» – надзвичайно актуальна для охопленої війною України. Тож для мільйонів наших співвітчизників цей день стає ще однією нагодою привернути увагу світової спільноти до проблем водних об’єктів в умовах військової агресії, до негативного впливу активних бойових дій на якісний та кількісний стан поверхневих і підземних вод, що спричиняє водні ризики і загрози не лише у масштабах сьогодення, а й для майбутніх поколінь.

Саме про це йшлося в колі однодумців-водників під час вебінарів Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства за участю і фахівців Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, що передували цій даті.

Про це ж у доступній для розуміння формі говорили і ми на зустрічах з юним поколінням, присвячених Всесвітньому дню водних ресурсів. Онлайн – з розсіяними по всій країні дітьми деокупованої Лиманщини, чотирикласниками Лиманського ліцею. В живому спілкуванні – з дітьми прифронтових містечок Слов’янська і Миколаївки, учнями різних класів початкової школи.

Допитливі «чомучки» зацікавлено слухали розповіді фахівців управління про значення води та її цінність для людства, а також про посилені війною водні проблеми нашого маловодного регіону. Кожному з них на собі довелось це відчути, тож і питання малеча ставила серйозні: що робити, аби війна не спотворювала водойми, ліси і землю? як нам вже зараз допомогти воді залишитись чистою у річках і озерах рідного краю?

На ці питання відповів юним друзям Сіверського Дінця начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук, розказавши про маленькі щоденні ЕКОкроки, доступні кожному, і про велику справу фахівців водної сфери – підготовку Плану управління річковим басейном Дону як складової повоєнного відновлення України.

А ще – закликав брати участь у черговому етапі творчого конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді» (поки що переважно в онлайн-форматі), який після дворічної перерви на воєнний час було вирішено відновити з надією на скорішу перемогу. З умовами цьогорічного конкурсу можна ознайомитися тут.

А також Сергій Трофанчук тепло привітав з успішним фіналом юних учасників марафону-квесту «Водяний Дракон», що цього року проводився Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Державним агентством водних ресурсів України, Всесвітнім фондом природи (WWF Ukraine) та проєктом EU4Environment – Water and Data. І пообіцяв вже найближчим часом вручити фіналістам їх заслужені нагороди – футболки з Водяним драконом – символом 2024 року. Про це – незабаром…

Тож всіх юних друзів Сіверського Дінця, хто бажає зробити свій творчий внесок у збереження водних ресурсів рідного краю, чекає конкурс «Сіверський Донець – очима молоді» 2024. Його підсумки будуть підведені 21 вересня – до Дня Сіверського Дінця, основної водної артерії сходу України.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…