21 вересня – День Сіверського Дінця

17-й рік поспіль відзначаємо День Сіверського Дінця – свято головної водної артерії сходу України. Вже вдруге – в умовах воєнного стану і активних бойових дій в регіоні. Втім, як і в мирні часи, у колі соратників та однодумців з різних куточків держави.

Цього року свято проходить під гаслом «На ековарті Сіверського Дінця» у форматі онлайн-конференції за участі понад 100 осіб з активним обговоренням екологічних викликів, посилених збройною агресією рф.

Учасників конференції привітали з Днем Сіверського Дінця начальник управління забезпечення водними ресурсами Держводагентства Марія Шпанчик, заступник голови громадської ради при Держводагентстві Павло Гвозденко та голова басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону Олександр Лихач.

Попри всі складнощі воєнного часу, підготовка стратегічного документу для досягнення доброго екологічного стану вод – Плану управління річковим басейном Дону – здійснюється із дотриманням термінів розробки його елементів згідно з планом-графіком, затвердженим наказом Міндовкілля. Адже це є одним із зобов’язань України в частині імплементації вимог європейських директив у сфері екології та водних ресурсів.

Про чергові етапи підготовки ПУРБ Дону, головні водно-екологічні проблеми басейну та додаткові антропогенні тиски, а також про заходи, спрямовані на досягнення екологічних цілей, доповів присутнім начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, заступник голови басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону Сергій Трофанчук.

А експертка екологічного консалтингу «Blue Rivers» Олена Марушевська докладно зупинилась на передбаченому порядком підготовки Планів управління річковими басейнами проведенні громадських обговорень перед поданням проєкту ПУРБ на затвердження до Кабінету Міністрів України у 2024 році.

Глибше й детальніше зануритись у проблематику басейну Сіверського Дінця дозволили виступи запрошених науковців і громадських діячів.

Кандидат біологічних наук Олександр Васенко, перший заступник директора з наукової роботи НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем», поділився результатами фундаментальних системних досліджень небезпечного впливу інвазійних видів на екосистему Сіверського Дінця.

Доктор філософії Ганна Больбот з Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, розкрила просторово-часові закономірності та вплив змін клімату на внутрішній розподіл стоку річок басейну Сіверського Дінця в межах України, що є вкрай актуальним в умовах маловодності регіону на фоні значної потреби у водних ресурсах для населення та виробництв Харківської, Донецької і Луганської областей.

А кандидат біологічних наук Геннадій Гончаров, т.в.о. завідувача науково-дослідного відділу НПП «Гомільшанські ліси», зосередив увагу на проблемах і перспективах об’єктів природно-заповідного фонду і Смарагдової мережі в басейні Сіверського Дінця як складової Плану управління річковим басейном Дону.

Про ревіталізацію річок, етапи реалізації проєкту і шляхи фінансування, в контексті обміну напрацьованим практичним досвідом на прикладі басейну річки Західний Буг у Львівській області, розповіла колегам Наталія Крута, заступник начальника Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну.

А Лілія Гричулевич, експертка, волонтерка і координаторка міжнародних проєктів ГО «Чорноморський жіночий клуб», охоче поділилась досвідом міжнародної підтримки з питань управління водними ресурсами, ревіталізації річок та забезпечення стабільної роботи об’єктів водопостачання під час військових дій.

В рамках конференції відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між громадською організацією "SCIENCE AT RISK Emergency Office" та Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів з метою підвищення рівня двосторонньої співпраці з питань управління водними ресурсами і моніторингу поверхневих вод шляхом проведення спільних наукових, інформаційних, благодійних, освітніх та культурних заходів.

Ліричними відступами від формату наукових обговорень прозвучали виступи творчих особистостей, які за покликом серця щиро переймаються питаннями довкілля і нещодавно долучались до висвітлення екологічних проблем басейну Сіверського Дінця. Своїми враженнями від зйомок на сході України ділились Анастасія Тейлор-Лінд, англійсько-шведська фотожурналістка, авторка матеріалів для медіа-спільноти «National Geographic» та Олеся Моргунець-Ісаєнко, членкиня Української кіноакадемії, режисерка документального фільму «І кожна річка».

Двогодинна онлайн-конференція завершилась побажаннями якнайскорішої перемоги і повоєнного відновлення екосистем басейну Сіверського Дінця задля мирного й екологічно здорового майбутнього.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…