17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухами

17 червня щороку світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. У рамках Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням, стороною якої є Україна, опустелювання розглядається як деградація земель під впливом будь-яких природних та антропогенних чинників. Деградація земель призводить до занепаду або зникнення водних об’єктів, загострення проблем водозабезпечення населення і галузей економіки.

Ґрунт, наряду з водою, є одним із найважливіших природних ресурсів. Він володіє унікальною властивістю – родючістю. Інтенсивне сільськогосподарське використання ґрунтів спричиняє зростання їхньої деградації. Ця проблема стає щораз актуальнішою й потребує розроблення комплексних заходів із захисту й охорони ґрунтів.

Адже щороку людство втрачає близько 15 млн га продуктивних ґрунтів, з яких приблизно 7 млн га – через розвиток процесів деградації, а 8 млн га – через відчуження для інших несільськогосподарських потреб (за даними Гавриш Н.С., кандидата юридичних наук, доцента кафедри аграрного, земельного та екологічного права Національного університету «Одеська юридична академія»). Згідно з передбаченнями Інституту спостережень за станом світу (Нью-Йорк), за наявної стрімкості ерозії та знеліснення, до 2030 року родючої землі на планеті стане менше на 960 млрд т, а лісів – на 440 млн га.

Тож деградація земель та опустелювання є однією з найбільш актуальних у сучасному світі проблем, яка, на жаль, не оминула й Україну.

Донецька область розташована в південно-східній частині України в посушливій зоні і, незважаючи на наявність водних ресурсів, відчуває значний їх дефіцит та надмірне антропогенне навантаження на водні об’єкти. Брак якості і кількості води, а також сучасних методів водокористування є чинником, який впливає на деградацію земель. Протягом років спостерігається зменшення площ з критичним рівнем ґрунтових вод внаслідок впливу кліматичних факторів, скорочення фактично политих площ та зменшення зрошувальних норм.

Військова агресія рф перетворила найродючіші у світі чорноземи у величезне мінне поле. Внаслідок руху й пошкоджень сухопутної військової техніки йде ущільнення ґрунтів і забруднення паливно-мастильними матеріалами. У ґрунтах, просочених нафтопродуктами, знижується водопроникність, витісняється кисень, порушуються біохімічні та мікробіологічні процеси. Внаслідок цього погіршується водний, повітряний режими та колообіг поживних речовин, порушується кореневе живлення рослин, гальмується їх ріст і розвиток, що спричиняє деградацію рослинного покриву й посилює вітрову і водну ерозії.

Наразі дискусія про необхідні заходи з відновлення ґрунтів триває. Міжнародними експертами проведено аналіз впливу збройної агресії рф та воєнних дій на сучасний стан ґрунтового покриву по всій Україні, в тому числі механічної та фізичної деградації орних ґрунтів, погіршення стану ґрунтової біоти і порушення процесів ґрунтоутворення, моніторингу хімічного та ризикам радіоактивного забруднення ґрунтів.

Згідно з Національним планом дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.03.2016 № 271-р, основними напрямками мають стати:

  • впровадження системи інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом;
  • створення, відновлення та охорона лісів;
  • створення сприятливих умов для розвитку виробництва органічної продукції;
  • впровадження меліоративної і агроландшафтної організації території;
  • нових технологій вирощування сільськогосподарських культур (у тому числі ґрунтозахисних та енергозберігаючих);
  • проведення робіт з вилучення з інтенсивного обігу малопродуктивних і ерозійно-небезпечних земель.

Проведення єдиної політики щодо раціонального використання та охорони земель, збереження земель природно-заповідного фонду, земель лісового фонду, земель водного фонду та інших земель природоохоронного призначення дозволить вжити дієві заходи із забезпечення збереження українських земель від деградації та опустелювання.

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…